
Jan Jacob
Spohler | 1811 - 1866
Zeilend op kalm water nabij een ruïne
Formaat: 37,7 (h) X 49,0 (b) cm
Materiaal: Olieverf op paneel
Gesigneerd: rechts onder ‘J.J. Spohler ƒ’
Datering:

provenance
Particuliere collectie
biografie
Jan Jacob Spohler
Geboren: 7 november 1811 Nederhorst ten Berg
Overleden: 15 juni 1866 te Amsterdam
Leven en werk:
Jan Jacob Spohler is geboren in 1811 in Nederhorst ten Berg. Hij kreeg les op de Rijksacademie van Amsterdam waar zijn leermeester Jan Willem Pieneman was. Jan Jacob trok door geheel Nederland om te schilderen en hij werkte achtereenvolgens in Amsterdam, Haarlem, Den Haag, Leiden, Rotterdam om uiteindelijk zich te vestigen in Amsterdam. In 1845 werd hij lid van de Rijksacademie en stelde zijn schilderijen regelmatig ten toon in Amsterdam.
Jan Jacob Spohler volgde zijn grote voorbeeld Andreas Schelfhout in zijn voetsporen. Net als Schelfhout richtte Jan Jacob Spohler zich op het schilderen van met name landschappen in de romantische stijl. Hij schilderde zeer gedetailleerd en waarheidsgetrouw. In al zijn werken wordt een sfeer geschetst van de natuur in zijn meest pure vorm. Aan zijn landschappen en stadsgezichten voegde hij vaak kleine groepen mensen of individuen toe waardoor zijn schilderijen sterk leven en ons een beeld geven van de dagelijkse gang van zaken in die tijd. Jan Jacob Spohler staat net als zijn vriend en tijdgenoot Charles Leickert internationaal bekend als een zeer kundig romantisch landschapsschilder. Zij hebben veel met elkaar opgetrokken, wat terug te zien is in de vele gelijkenissen in hun werk. In het verleden zijn regelmatig werken van Jan Jacob Spohler omgedoopt tot Leickerts, omdat deze dan meer opbrachten, gezien de faam van Leickert.
Jan Jacob Spohler was een veelvuldig schilder van winter landschappen en ijsvermaken, zomerse landschappen komen we minder tegen. Zijn twee zonen Jacob Jan Spohler (1837 – 1923)en Johannes Fransiscus Spohler (1853 – 1894) waren zijn leerlingen en werden eveneens succesvolle schilders.
Musea:
Werken van Jan Jacob Spohler zijn o.a. te zien in het Teyler museum in Haarlem, het Stedelijk museum en het Gemeente museum in Kampen.