trefwoord

zoeken

kunstenaar

 

stroming

 

prijsklasse

 

 

Over Duyfkens

Duyfkens is een jonge kunsthandel met een grote ambitie. Wij hebben ons gespecialiseerd in hoogwaardige schilderkunst van gerenommeerde meesters uit de 19e en de 20ste eeuw. Uitsluitend schilderijen van de beste kwaliteit vinden hun weg naar Duyfkens. Alle schilderijen zijn door ons dan ook persoonlijk met liefde en zorg aangeworven. Het gaat ons niet om de aantallen maar om de kwaliteit.
Ieder werk verkeert in top conditie; is door een erkend restaurateur geïnspecteerd en waar nodig, zorgvuldig retoucheerbaar gerestaureerd. Al onze werken zijn bovendien voorzien van de beste kwaliteit handvervaardigde lijsten. Bij Duyfkens vindt u niet alleen een collectie prachtige schilderijen maar is ook de achtergrond van de schilder en het werk gedocumenteerd en voor u beschikbaar.
Ondanks ons jonge bestaan hebben de eerste werken hun weg naar vooraanstaande musea gevonden en daar zijn we best trots op.
Duyfkens, since 2010

 

Duyfkens

De naam Duyfkens is afkomstig van het gelijknamige Nederlandse schip Duyfken. In 1606 zeilde het kleine Nederlandse schip Duyfken van de Indonesische Banda eilanden naar het legendarische eiland Nieuw Guinea op zoek naar goud en handelsmogelijkheden. Onder het bevel van Willem Janszoon zeilde Duyfken en haar bemanning naar het zuidoosten. Zij zeilden voorbij Papoea Nieuw Guinea en onderzochten de kust van Nieuw Guinea. Zij vonden helaas geen goud maar in plaats daarvan ontdekten zij de noordelijke kust van een reusachtig continent: Australië. Door de reis van Duyfken werd dit nieuwe continent door kapitein Janszoon in kaart gebracht en beschreven. In plaats van het goud waarna men op zoek was werd een veel grotere schat gevonden die tot dan aan de aandacht was ontsnapt.

img_overduyfkens2.jpg       img_overduyfkens1.jpg

De analogie met dit verhaal is dat kunsthandel Duyfkens zoekt naar goede handelsmogelijkheden in de schilder kunst – het goud. Terwijl wij dit met passie doen hopen wij op de ontdekking van een nieuw continent – in dit geval een niet eerder ontdekt schilderij van grote cultuurhistorische waarde.


Schilderijen

Duyfken heeft zich gespecialiseerd in hoogwaardige schilderkunst uit de 19e en de 20ste eeuw van gerenommeerde meesters. Wij vertegenwoordigen schilderijen van verschillende stromingen van Nederlandse, Vlaamse en Internationaal bekende schilders.


Restauratie

Alle werken worden zorgvuldig onderzocht door erkende restaurateurs. Wij doen dit niet in eigen beheer omdat wij voor ieder werk een gespecialiseerde restaurateur willen kunnen raadplegen om niet aan kwaliteit te moeten inleveren. De restaurateurs die voor Duyfkens werken zijn eveneens actief voor musea. Vrijwel alle schilderijen worden grondig schoon gemaakt en indien gewenst opnieuw gevernist, dit noemen we conserveren. Hierdoor wordt het vuil – denk bijvoorbeeld aan rook aanslag – verwijderd, komt de oorspronkelijke kleur en glans weer tot uitdrukking en kunnen we het schilderij beschermen tegen invloeden van buitenaf. Eerdere restauraties worden in veel gevallen zoveel mogelijk ongedaan gemaakt om het oorspronkelijke werk opnieuw te beoordelen en te restaureren naar de nieuwste inzichten. Een conservering of restauratie bij Duyfkens is nooit bedoeld om het schilderij er uitsluitend mooier uit te laten zien maar altijd om het zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat terug te brengen. Iedere restauratie wordt reversibel uitgevoerd. Dat wil zeggen dat iedere verandering weer ongedaan gemaakt kan worden zonder beschadiging van het oorspronkelijke werk.


Lijsten

De lijst bepaald hoe het schilderij toont en is daarom zeer belangrijk bij de uiteindelijke presentatie van het werk. Een lijst kan het werk maken en breken. De lijst heeft echter ook een functie om het schilderij en de drager van het schilderij – spieraam of paneel – te beschermen. Voor dit laatste is het zeer belangrijk dat er een gedegen vervaardigde lijst wordt gebruikt en professioneel inlijsten plaats vindt. Wanneer wij de schilderijen aanwerven zijn de lijsten vaak in oorspronkelijke staat. Indien het mogelijk is restaureren wij de oorspronkelijke lijst. Deze wordt dan versterkt, opnieuw verguld en afgewerkt.
Indien de lijst te sterk verzwakt is of wanneer een materiaal voor de afwerking is gebruikt dat bijvoorbeeld niet meer verguld kan worden zijn wij genoodzaakt nieuwe lijsten te laten maken om het werk optimaal te beschermen of om het beter tot zijn recht te doen komen. In die gevallen wordt de oorspronkelijke lijst door Duyfkens voor u bewaard. Alle nieuw vervaardigde lijsten worden met de hand gemaakt en zijn uniek. Duyfkens doet geen enkele concessie aan de prijs van een restauratie of van een nieuwe lijst maar gaat ook hier uitsluitend voor kwaliteit, en dat zie je!