trefwoord

zoeken

kunstenaar

 

stroming

 

prijsklasse

 

 Geo, G.J.H.
Poggenbeek
| 1853 - 1903

Een boer op zijn paard onderweg

Formaat: 32,0 (h) X 52,0 (b) cm

Materiaal: Olieverf op linnen

Gesigneerd: links onder ‘Geo Poggenbeek’

Datering:

Prijsgroep: tussen 15.000 en 25.000 euro

 

provenance

 

Mr. B. Meijer, Wassenaar, inv. No. 601.

biografie

George Jan Hendrik ‘Geo’ Poggenbeek

Geboren: 20 juli 1853 te Amsterdam

Overleden:  1903 te Amsterdam

Leven en werk:

Geo Poggenbeek werd in 1853 in Amsterdam geboren en bracht zijn jonge jaren door op kantoor. Wanneer Geo 19 jaar oud is gaat hij zich toeleggen op de schilderkunst. Al jong was Geo in aanraking gekomen met kunst en hij had veel werk gezien. In zijn vrije tijd tekende en schilderde hij. Zijn vriendschap met Klinkhamer bracht hem in contact met Hanrath, met wie Geo goed bevriend raakte. Samen schilderden zij onder leiding van J.H. Veldhuizen, een schilder die met zijn werk maar weinig bekendheid heeft genoten maar als leermeester vele leerlingen had. Bij Veldhuizen schilderden zij twee jaar samen, met name stillevens en studies. Geo kwam o.a. in contact met Nico Bastert en samen trokken zij door Gelderland en door Drenthe waar Geo in de eerste plaats veel tekende. Het landschap van Utrecht greep hem en daar werkte hij met het meest plezier. Zeven jaren woonde en werkte hij in de omgeving van Breukelen (1881 -1887) met zijn vriend Nico Bastert, met wie hij ook verschillende studie reizen naar het buitenland maakte. De gezamenlijke reizen die Nico Bastert met Poggenbeek naar Italië en Frankrijk maakte hebben op Bastert een grote indruk nagelaten. Hij beschreef ze als een groot genieten en jaren later zou Bastert op deze periode met Geo Poggenbeek met grote weemoed terugkijken.

Mauve, die een relatieve invloed had op Poggenbeek kende hij persoonlijk nauwelijks. Pas in de laatste levensjaren van Mauve ging Poggenbeek meer met hem om en bezocht hem in Laren. Hij woonde drie maanden bij het gezin en zij maakte samen lange wandelingen. Hun schilderstijlen kende enige overeenkomsten. Toch neemt het werk van Geo Poggenbeek een geheel eigen plaats in met zijn typisch zachte uitstraling. Deze uitstraling zie je terug in zowel de Hollandse en de Utrechtse onderwerpen maar ook in zijn stadsgezichten van Parijs of Amsterdam.

Poggenbeek had een bijzondere liefde voor de natuur en hij had de gave om details die er te zien zijn op het linnen vast te leggen. Poggenbeek is een en al gevoeligheid. Als persoon is hij bescheiden, vriendelijk en innemend. Kenmerkend voor zijn werk is de grote, innige liefde voor wat hij schildert. Ieder deel van het doek wordt met evenveel liefde en aandacht geschilderd. Poggenbeek’s werk geeft een sympathieke indruk van rustige landelijkheid, van frisse sappigheid, van zacht mals teergroen of sterk groen gras. Van blinkende waterplassen waarin een lichtgrijze, steeds afwisselende lucht zich weerspiegeld of dat in transparante harmonie van doorschijnend groen en blauw het landschap van Holland en Utrecht zo geheel anders maakt dan in andere landen.

De stijl van Geo Poggenbeek kan gekenmerkt worden als de post Haagse school waarbij er meer ruimte is voor kleur en warmte waardoor zijn werken minder saai zijn dan de grijs grauwe typische Haagse school producten. Werk van Geo Poggenbeek is opgenomen in talrijke collecties van instellingen, musea en particulieren in zowel binnen- en buitenland.

Musea:

Werken van George Jan Hendrik ‘Geo’ Poggenbeek zijn o.a. te zien in musea als het Rijskmuseum te Amsterdam en het Gemeente museum te Den haag.