trefwoord

zoeken

kunstenaar

 

stroming

 

prijsklasse

 

 Charles
Leickert
| 1816 - 1907

Een Winterlandschap met Schaatsers en een Molen

Formaat: 19,0 (h) X 23,0 (b) cm

Materiaal: Olieverf op paneel

Gesigneerd: rechts onder ‘Charles Leickert’

Datering:

Prijsgroep: tussen 15.000 en 25.000 euro

 

provenance

 

Particuliere collectie

 

 

opmerkingen

 

Een typisch winter werk van Charles Leickert met een Romantische uitstraling, een schitterende lucht en een prachtige lichtinval.

biografie

Charles Henri Joseph Leickert

Geboren: 22 september 1816 te Brussel

Overleden: 5 december 1907 te Mainz

Leven en werk:

Charles Henri Joseph Leickert werd in 1816 in Brussel geboren en verhuisd op 4-jarige leeftijd naar Nederland waar het gezin zich in Den Haag vestigt. In 1827 gaat Charles Leickert op jonge leeftijd naar de tekenacademie. Wanneer hij twaalf jaar is overlijd zijn vader. Vanwege zijn talent werkt hij al in 1829 bij Bartholomeus van Hove waar hij zich verder bekwaamt in het schilderen van landschappen. Als zijn moeder in 1830 overlijd wordt Charles Leickert wees en belandt in het weeshuis. In 1839 wordt hij leerling van Andreas Schelfhout die zijn grote voorbeeld zal zijn. In 1841 heeft Charles zijn eerste expositie in het Arti. In 1847 is hij medeoprichter van de Pulchri Studio. In 1859 verhuisd hij kortdurend naar Mainz in Duitsland vanwege zijn huwelijk met A. Schneider. Hij keert echter vrij snel terug en gaat in 1862 in Amsterdam wonen. In 1869 heeft Charles Leickert een hoogtepunt in zijn carrière als Willem III één van zijn werken aanschaft.

Charles Leickert leerde schilderen in Den Haag als leerling van meesters in het schilderen van landschappen zoals o.a. Batholomeus van Hove,  Wijnand Nuijen en Andreas Schelfhout. Charles specialiseerde zich in het schilderen van wintergezichten en onderscheidde zich door romantiserende luchten te schilderen met een prachtige lichtinval in navolging van zijn grote voorbeeld Andreas Schelfhout. De meeste van zijn werken zijn geschilderd in Nederland. Ook schilderde hij stadsgezichten en landschappen. Hij leefde van 1841 tot en met 1848 in Den Haag en later van 1849 tot en met 1883 in Amsterdam. Hij was lid van Arti et Amicitae in Amsterdam. In 1856 werd hij toegelaten tot de Rijksacademie van Amsterdam. Zijn werken stelde hij ten toon in Den Haag en Amsterdam tussen 1841 en 1887 maar tussen 1855 en 1863 ook in Leeuwarden. Charles Leickert werkte soms samen met J.J. Moerenhout en Charles Rochussen.

Zijn schilderstijl kenmerkt zich als een uitblinkende traditionele landschapsschilder in de trend van Andreas Schelfhout, hij onderscheidde zich echter door de sprankelende weergave van licht effecten geschilderd met een snelle impressionistische streek die zijn schilderijen een nabije uitstraling geven. In tegenstelling tot de vele mooie bossen en watervallen die bijvoorbeeld werden geschilderd door Romantici als Constable (1776 – 1837) en anderen, koos Charles Leickert voor de ‘rustieke’ thema’s zoals de niet extra verfraaide, dagelijkse landschappen in de nabijheid van een Nederlandse stad of dorp, of dorpsgezicht. Toch slaagde hij erin om in deze landschappen  en stadsgezichten een zeer Romantische sfeer op te roepen, door in zijn werken vaak een zeer subtiele lichtval weer te geven, met name het licht van de avondzon.

Op 71-jarige leeftijd vertrok hij naar Duitsland waar hij in 1907 in Mainz overleed.

In 1928 verwerft het Landesmuseum in Mainz zijn studio attributen. Vooral na 1950 zijn zijn werken zeer geliefd geworden en daarmee ook sterk in waarde gestegen, met name zijn wintergezichten.

Musea:

Werken van Charles Henri Joseph Leickert zijn o.a. te zien in musea als Rijksmuseum, Haags Gemeente museum, Boijmans van Beiningen museum en bijvoorbeeld in het Hermitage museum te Sint Petersburg in Rusland.