trefwoord

zoeken

kunstenaar

 

stroming

 

prijsklasse

 

 



Anthon Gerard Alexander
Rappard, Ridder van
| 1858 - 1892

Werkende Boer

Formaat: 34,2 (h) X 24,7 (b) cm

Materiaal: Houtskool & Pastel op papier

Gesigneerd: links onder ‘A v Rappard’

Datering: mei 1884

Prijsgroep: n.o.t.k.

provenance

Particuliere collectie

opmerkingen

Naar alle waarschijnlijkheid geschilderd op een gezamenlijke reis met Vincent van Gogh in de omgeving van Nuenen. Het werk vertoond sterke gelijkenissen met werken van Van Gogh.

biografie

Anthon Gerard Alexander Ridder van Rappard

Geboren: 14 mei 1858 te Zeist

Overleden: 21 maart 1892 te Santpoort

Leven en werk:

Anthon van Rappard werd geboren te Zeist als het derde kind van Frans Alexander Lodewijk van Rappard en zijn vrouw Suzanna Adriana Carolina Lantsheer. Hij behoorde tot de kleine adelijke kringen in Nederland en tot de notabelen van Zeist. In 1879 verhuisde het gezin naar Utrecht waar zijn vader gemeentelijke archivaris werd. Van zijn vader kreeg hij de passie o0vergedragen voor wandelen in de natuur en diens liefde voor kunst en geschiedenis. Hij bracht zijn vakanties door met het maken van wandeltochten door Nederland samen met zijn vrined Johan de Meester. Anton was onzeker of hij van schilderen zijn beroep zou maken en hij besloot op een van zijn tochten een schetsboek te maken en de kwaliteit hiervan beslissend te laten zijn in zijn keuze. Zijn vader stimuleerde hem uiteindelijk om de stap te nemen en hij ging naar de Rijskacademie te Amsterdam waar hij vermeld werd als een getalenteerd student. Anthon reisde veelvuldig en was eind 1879 een half jaar in Parijs waar hij een bezoek bracht aan de Goupil kunst gallerie. Hier was het dat hij in aanraking kwam met Theo van Gogh die hem later refereerde aan zijn broer Vincent van Gogh. Anthon verliet Parijs in maart 1880 en trok naar Brussel waar hij bevriend raakte met Vincent van Gogh en een van zijn leermeesters werd. Van Gogh had juist daarvoor besloten om zijn leven aan de schilderkunst te wijden. Het contrast tussen de twee heren kon niet groter. Van Rappard kwam uit een welgesteld gezin en had geen geldzorgen, bovendien was hij welgemanierd en gemakkelijk in de omgang en enigszins onzeker. Vincent echter was arm, moeilijk in de omgang en erg zeker van zichzelf. De vijf jaren daarna zijn de best beschreven jaren van Van Rappard vanwege de vele correspondentie tussen Anton van Rappard en Vincent van Gogh. In mei 1881 keerde Anthon terug naar zijn ouderlijk huis in Utrecht en Vincent ging naar Etten. Zij bezochten elkaar regelmatig en trokken er samen op uit in zowel het voorjaar als in het najaar van 1884 om gezamenlijk te tekenen en te schilderen in het gebied rondom Nuenen. Gezamenlijk trokken zij eveneens naar Drenthe om te schilderen met o.a. Anton Mauve en Max Liebermann. Van Rappard schilderde met name de werkende mens in het industrialiserend Nederland. Met het schilderen van een spinnende dame uit Rolde kreeg hij internationale erkenning op de International and Universal Exhibition in het Crystal Palace te Londen.
In 1885 eindigde de relatie tussen Anthon van Rappard en Vincent van Gogh. Vincent had een litho van de Arrdappeleters naar Van Rappard gestuurd ter beoordeling. Anthon bekristiseerde dit werk en schreef: ”Gelukkig kunt u beter dan dit, waarom ben je zo oppervlakkig? Waarom hebt u de bewegingen niet bestudeerd.? Naar mijn mening is de kunst te subliem om zo nonchalant te handelen.” Vincent was zo boos en teleurgesteld dat hij alle correspondentie staakte.
Tezamen met George Breitner ging Van Rappard in 1886 naar de Rijks Academie te Masterdam onder leiding van August Allebé. In deze omgeving ontstond het Amsterdams Impressionisme.
In 1889 trouwde Van Rappard met zijn nicht Henriette Camp del Campo. Zij gingen wonen in Santpoort. Anthon leefde vanaf dat moment een rustig leven en werd in die tijd lid van de Pulchri Studio. In 1892 overleed hij en liet een bescheiden oeuvre na. Hij was kritisch over zijn eigen werk en niet snel tevreden. Aan het einde van zijn leven wilde hij alle werken in zijn bezit verbranden. Ze zijn tot stand gekomen in pijn en frustratie en hij was er zelden tevreden over. Over het geheel genomen heeft Anthon van Rappard echter een oeuvre nagelaten dat zeker een originele toevoeging is voor de Nederlandse schilder kunst in de 19e eeuw.


Musea:
Werken van Anthon Gerard Alexander Ridder van Rappard  zijn o.a. te zien in musea als Stedelijk museum te Amsterdam, Centraal museum Utrecht en het Drents museum te Assen.