trefwoord

zoeken

kunstenaar

 

stroming

 

prijsklasse

 

 



Albert
Roelofs
| 1877 - 1920

Meditatie: Een prima donna in haar avond jurk

Formaat: 48,5 (h) X 44,5 (b) cm

Materiaal: Olieverf op paneel

Gesigneerd: rechts boven ‘Albert Roelofs’

Datering: 1912

Prijsgroep: tussen 50.000 en 100.000 euro

 

provenance

 

Annonieme verkoop, C.F. Roos, Amsterdam, 28 oktober 1913, lot 110, as Meditation

Annonieme verkoop, C.F. Roos, Amsterdam, 5 mei 1914, lot 91.

Mr. W.H. van Bilderbeek, Dordrecht, 1915

Particuliere collectie

 

opmerkingen

 

Catalogus, Schilderijen uit de verzamleing Van Bilderbeek, Dordrecht 1915, inv. No. 74.

Jan Juffermans, Albert Roelofs, 1877-1920, Den Haag 1982, inv. No. 73, ill., as Meditatie.

De gevierde concertzangeres is thuis gekomen en heeft zich in haar boudaoir, te midden van de haar gebrachte bloemenhulde, neergevleid in een zetel vóór haar schrijftafel waarop een opengeslagen album ligt, met portretten van hare vereerders. Zij is gekleed in een zwart kanten avondtoilet en overdenkt het succes zoeven wederom behaald.”

Voor zijn expositie in de Pulchri Studio in 1917 schrijft Alber Roelofs aan dhr Plasschaert; “Einde 1911 begin ’12 was ik in Parijs, heb daar behalve de mij ontstolen studies één damesportret gemaakt hetgeen daar is gebleven.”

biografie

Otto Willem Albertus ‘Albert’ Roelofs

Geboren: 5 september 1877 te Schaerbeek (België)

Overleden: 31 december 1920 te Den Haag

Leven en werk:

Albert Roelofs wordt in 1877 te Schaerbeek in Belgie geboren als Otto Willem Albertus Roelofs. Hij is de zoon van de bekende landschapschilder Willem Roelofs (1822-1897). Als Albert 10 jaar is verhuisd het gezin naar Holland. Hij leert de basis vaardigheden van zijn vader maar gaat op zijn 16e jaar naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten te Den Haag. Zijn belangrijkste leermeester daar is Frits Jansen. De eerste drie jaar schildert Albert vooral stillevens; later gaat hij over tot de studie van de anatomie, en het portret. Op de Academie leert hij zijn aanstaande vrouw Tjieke kennen, dochter van de schilder Willem Bleckmann. Albert is een succesvolle leerling die tal van prijzen in de wacht sleept. In 1895 wordt hij benoemd tot “ Buitengewoon Lid” van de Pulchri Studio in Den haag. In 1896 vertrekt hij naar Brussel waar hij lessen volgt aan de academie o.l.v. Joseph Stallaert. Hij specialiseert zich vooral op het figuur en het naakt. In 1897 overlijd zijn vader te Berchem. In 1898 wordt hij benoemd tot “Buitenlid” van de Pulchri Studio en is hij mede oprichter van de Vlaamsche Kunstkring en de Cercle Artistique. In 1900 keert Albert terug naar Den Haag waar hij op 21 april trouwt met Tjieke en later dat jaar ontvangt hij de Bronzen Medaille van de Wereldtentoonstelling in Parijs. In 1901 maakt hij een kleine tekening voor het gezamenlijke geschenk van de Haagse schilders aan koningin Wilhelmina ter gelegenheid van haar huwelijk. In 1902 wordt hij benoemd tot Gewoon Lid van de Arti et Amicitae te Amsterdam. Albert en Tjieke krijgen vier kinderen; Albertine(1902), Willemien (1904), Giele (1907) en Roelof(1910). In 1910 ontvangt hij de Bronzen medaille op de Wereldtentoonstelling te Brussel en later dat jaar verhuisd het gezin naar Scheveningen waar hij woont en werkt tot zijn dood. Eveneens wordt koningin Wilhelmina in dat jaar zijn leerling. Van 1911 tot en met 1912 verblijft het gezin tijdelijk in Parijs. Albert beschouwt deze periode als een kuur voor zijn artistieke ontwikkeling. In 1915 ontvangt hij de Gouden Medaille Wereldtentoonstelling San Fransisco. In 1917 wordt van hem een tentoonstelling gehouden in de Pulchri Studio van zijn werken die vervaardigd zijn in de periode 1901-1917. Zijn laatste buitenlandse reis maakt Albert in de zomer van 1920 naar Berlijn en Loucen (Tjecho-Slowakije) en hij overlijd op 31 december te Den Haag.

Oorspronkelijk begonnen als schilder van stillevens maar al snel richtte hij zich op anatomie en het schilderen van het portret. Albert werkte zowel met olieverf als vanaf 1900 ook met waterverf en hij schilderde dan ook vele aquarellen. Geleidelijk aan ontwikkelde Albert zijn subtiele en tedere manier van werken. Zijn trouwste en meest geduldige model die hij keer op keer schilderde was zijn vrouw Tjieke. In al zijn werken spreekt een grote mate van gevoeligheid, uitgedrukt in zachte, lichte kleuren, veelal overgoten met een gouden glans. Zijn modellen werden meestal afgebeeld in hun eigen interieur waarin ook de stilleven-achtige elementen met grote aandacht zijn uitgewerkt. Hoewel Albert Roelofs veel minder bekendheid geniet onder het grote publiek heeft hij vele, vele prijzen gewonnen en zijn zijn schilderijen op zeer vele tentoonstellingen getoond. Zijn werk onderscheidt zich door een zeer hoge kwaliteit.

Musea:

Werken van Otto Willem Albertus Roelofs zijn o.a. te zien in musea Gemeente museum Den Haag, Gemeente museum Arnhem, Drents museum te Assen en het Teylers museum te Haarlem.